Lagardeová vyzvala svetových lídrov, aby podporili rast ekonomiky

12.10.2012 Celý región

Tokio 12. októbra (TASR) - Obetovanie hospodárskeho rastu v mene úsporných opatrení môže ohroziť celú svetovú ekonomiku, upozornila Christine Lagardeová, generálna riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF) na výročnom zasadaní fondu a Svetovej banky, ktoré sa koná v týchto dňoch v Tokiu.

Vyzvala tiež svetových lídrov, aby posunuli termín na zníženie dlhu pod povolenú úroveň a splnili tento záväzok v strednodobom horizonte, avšak zároveň, aby čo najrýchlejšie prijali opatrenia na zvýšenie zamestnanosti.

Na druhej strane Lagardeová vo svojom prejave varovala politikov, aby nepoľavili pri zavádzaní reforiem, ktoré majú zabrániť opakovaniu finančných kríz.

"Prioritou číslo jeden je prekonať krízu, obnoviť hospodársky rast a predovšetkým zlikvidovať veľkú nezamestnanosť," uviedla Lagardeová.

Na dosiahnutie týchto cieľov je podľa nej potrebná zmena menovej politiky, ktorá by povzbudila banky, aby poskytovali úvery a vlády, aby "vhodne upravili" tempo fiškálnej konsolidácie.

Domnieva sa, že štáty by mali znížiť dlhy v strednodobom časovom horizonte a zaviesť štrukturálne reformy, aby zabezpečili dlhodobé udržanie hospodárskeho rastu.

"Toto je balík opatrení, ktoré sú potrebné. Neklamme sami seba, bez hospodárskeho rastu je ohrozená budúcnosť globálnej ekonomiky," dodala.

MMF tento týždeň vo svojej jesennej prognóze znížil odhad rastu svetového hospodárstva v tomto roku na 3,3 % z 3,5 %, ktoré predpovedal ešte v apríli.

Lagardeová už v predchádzajúcich dňoch vyzvala európskych politikov, aby poskytli Grécku, ale aj Španielsku a Portugalsku, viac času na zníženie schodku v rozpočte pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Šéfka MMF zároveň varovala pred spomalením reforiem a opatrení, ktoré majú zlepšiť reguláciu na trhoch s derivátmi a eliminovať tzv. tieňové bankovníctvo. Zdôraznila, že po obnovení rastu ekonomiky musia štáty čo najrýchlejšie znížiť svoje dlhy na udržateľnú úroveň.

Pripomenula, že je to dlhá cesta, na ktorej nie sú povolené skratky, ale nedá sa jej vyhnúť a musí sa prekonať.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región